Dat het slim is om een gespecialiseerd installatiebedrijf zonnepanelen te laten installeren weet de bewoner van een woning aan de Slochterstraat in Sappermeer inmiddels ook. Zijn huis vatte vlam door foute montage.

Bij aankomst van de brandweer ging het om een uitslaande brand bij één woning, waarbij de brand ook was overgeslagen naar een naastgelegen woning. Na ruim een uur hadden de ploegen de brand onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen.

Na onderzoek door de politie bleek de brand vrijwel zeker te zijn ontstaan door zelfwerkzaamheden van de bewoner aan door hem zelf op het dak geplaatste zonnepanelen.

Bron: Solar Magazine

 

Commentaar

Geld besparen ten koste van alles?

Donderdagmiddag, 13:30 uur, ik zit achter mijn computer en mijn oog valt op een email die binnenkomt. “Woningbrand door zelfstandig geïnstalleerde zonnepanelen”.
Met verbijstering lees ik het volledige artikel en bekijk het bijbehorende filmpje. De zoveelste brand in Nederland door verkeerde installatie van zonnepanelen.
Vaak zeg ik tegen de klanten: “Goedkoop is duurkoop” en zo blijkt nu ook weer. Ik blijf het onbegrijpelijk en onverantwoord vinden dat deze wijze van monteren en installeren nog steeds in Nederland is toegestaan. Veiligheid boven alles, niet alleen voor uw woning maar ook voor die van uw buren? Dit wil toch helemaal niemand op zijn geweten hebben?

Met alleen de komst van de vakdiscipline  Zonnekeur voor installateurs, door de overheid ingesteld, zijn we er niet. De voorschriften zullen hier ook op landelijk niveau op aangepast moeten worden. Alleen dan is het mogelijk om beunhazen en wilde cowboys tegen te gaan en u te laten zien dat deze sectorproblemen verleden tijd zijn, en uw veiligheid boven alles staat! Zonnestroom is een vak apart en alleen het VCA keurmerk en de NEN normen volstaan niet om de volledige veiligheid voor u en uw omgeving te garanderen.

Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren voordat de ogen eens open gaan en de voorschriften eindelijk aangepast worden?